Dice City

De fans van Machi Koro of andere dobbelspellen waar je een stad moet opbouwen, zullen weer in hun handen mogen wrijven met deze Dice City. Zowel AEG als Artipia Games hebben dit spel in het Engels uitgebracht, en we vermoeden dat er weldra wel een Nederlandstalige versie zit aan te komen.


Elke speler krijgt een best groot persoonlijk speelbord voor zich, met je eigen stad daarop voor gedrukt. Op dat bord vinden we 5 rijen in 5 verschillende kleuren met 6 kolommen. Bovenaan elke kolom staat het getal 1 tot en met 6 - de waarde van de dobbelsteen. Jou stad ga je kunnen uitbreiden met kaarten die je moet kopen. Zo zijn daar schepen, zagerijen, mijnen, groeves, boeven en andere kaarten die je over je bestaande vakken op je stad kan leggen. Op die kaart staat een naam, het type van kaart, hoeveel ze kost (in grondstoffen) , eigenschappen, de verdedigingswaarde en punten die je op het einde van het spel er voor krijgt.


Bij de start krijgt elke speler 1 dobbelsteen in elke van de 5 kleuren. Alle kaarten worden per soort gestapeld in het midden van de tafel. Daar komen ook de boef-kaarten naast te liggen, en de schepen.
Nu mag elke speler z'n dobbelstenen dobbelen, en de spelers plaatsen daarna de dobbelstenen op hun dorp op het overeenkomstig vakje. Zo zal een blauwe 3 op de blauwe rij komen te liggen, op het 3de vakje. Nu worden er 8 kaarten open gelegd naast de stapel.


Elke speler mag nu beurtelings de volgende fases uitvoeren :
* Een dobbelsteen verwijderen en dan de eigenschap van die locatie waar hij lag uitvoeren, of een andere dobbelsteen naar een aangrenzend vak verplaatsen in eenzelfde rij, of 4 open kaarten die open liggen verwijderen en er 4 nieuwe leggen, een eigen locatie terug actief maken die voorheen gedeactiveerd was door je leuke medespelers, of gewoon passen. Als je past krijg je een fiche in de plaats. 2 zulke pasfiches mag je inleveren voor een grondstof, je aanvalssterkte met 1 te verhogen voor deze ronde of andere spelers een dobbelsteen laten opnieuw werpen. Herhaal dit tot je alle dobbelstenen gebruikt hebt.

* Bereken je aanvalskracht. Dat is de som van alle zwaarden + de extra aanvalspunten die je door pasfiches hebt verworven in de vorige fase. Nu weet je hoe sterk je bent en je kan nu boefkaarten verslaan. Neem dan zo een kaart en deze komt gedekt naast je stad te liggen. Ze leveren punten op tijdens de eindtelling. Je kan ook een locatie van een medespeler aanvallen. Daardoor komt deze locatie op inactief te staan, en jij krijgt punten daarvoor. Je kan ook opteren om de voorraad van een speler aan te vallen om zo een grondstof naar keuze te stelen.

* Nu is het de moment om nieuwe locaties te bouwen. Je moet hiervoor wel de goederen dat deze kosten inleveren. Deze kaart mag je over een andere locatie op je stad leggen. Leg je dit over een kaart waar punten op staan, telt enkel de bovenste kaart voor punten. Je kan ook kiezen om grondstoffen aan de schepen te leveren, en het aantal punten dat je hiervoor kan verdienen kan aardig oplopen.

* Op het einde van de ronde mag je maar 1 grondstof van elke soort overhouden voor een volgende beurt. Je werpt de 5 dobbelstenen opnieuw en plaatst deze al op je stad. De volgende speler mag nu zijn acties uitvoeren.Het spel is ten einde als 2 of meer stapels van de schepen op zijn, de boefkaarten zijn op, de locatiekaarten zijn op, of als een speler 2 of meer rijen in zijn stad vol heeft liggen met gebouwen die allen actief zijn. Maar dan heeft die speler de keuze om het spel nog verder te zetten of niet.

Dit spel werd geschonken door AEG en Artipia Games en is vanaf december het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.

Dice City is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.Aantal spelers : 1-4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 1 uur


Reacties

Populaire posts