Manilla

Dit is niet één van de nieuwste spellen in spellenland, maar het mocht zeker niet ontbreken in de collectie van Het Geel Pionneke. Het origineel spel is al van 2006, maar pas vorig jaar konden we de herwerkte versie van Zoch op de kop tikken.

Met een aantal bootjes in slechte staat moet een stukje rivier worden afgevaren om goederen op de zwarte markt te verkopen. Jullie zijn handelaars en jullie zullen er alles aan doen om de bootjes te laten aankomen, of net niet. Er worden piraten omgekocht, geplunderd enz. en de speler die het meeste geld kan verdienen zal de winnaar worden.


Dit spel dat over verschillende rondes speelt, is onderverdeeld in 3 fases :
* de havenmeester : hierbij zullen de spelers tegen mekaar opbieden om havenmeester te worden. De havenmeester kan enkele acties uitvoeren zoals aandelen kopen, schepen laden en de boten in hun startpositie plaatsen.

* de medeplichtigen inzetten en dobbelen : beurtelings plaatsen de spelers een medeplichtige op het bord totdat ze allemaal op het speelbord staan. Die kunnen op 6 verschillende plaatsen gezet worden, zoals op een boot, in een loods, op het piratenschip, op de markt, in de herstelling, in het verzekeringskantoor. Na het plaatsen van een mannetje wordt er gedobbeld met 3 dobbelstenen. Die komen overeen met de kleur van de goederen, en de boten worden zoveel vakken voort gezet als die dobbelstenen aangeven.



Een boot die vak 13 passeert komt aan in de haven, waar er 3 plaatsen zijn. Stopt een boot net op vak 13, zal die overvallen worden door de piraten. Spelers die een mannetje in de loodsen hebben mogen een schip naar keuze 1 of 2 vakken verder of terug zetten. De rest van de schepen komt in de herstelling.

* In de laatste fase kan je geld verdienen. Als een schip aankomt kan je de goederen verkopen. Piraten verkopen ook de dingen die ze gestolen hebben. De schepen die eerst aankomen zullen ook meer opleveren. Een mannetje in het verzekeringskantoor zal je onmiddellijk 10 Pesos opleveren, en elk goed dat de haven bereikte zal in waarde stijgen. Zodra een goed de waarde van 30 Pesos heeft bereikt, is de speler met het meeste geld de winnaar.



Dit spel werd geschonken door Zoch Verlag en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.
 






Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 1 uur

Reacties

Populaire posts