Sblap

Nee, Sblap is geen schrijffout, het is wel degelijk de naam van het nieuwste spel van Edigrafica Games. Buitenaardse wezens hebben de Aarde bereikt, en ze willen met de mensen communiceren. Enig probleempje : ze moeten onze taal leren.


Bij Sblap zal je woorden moeten zeggen zodanig dat de aliens kunnen leren om met ons te praten. Je moet snel zijn, een arendsblik hebben, creatief zijn, en je geheugen mag je ook niet in de steek laten.
In het begin van het spel verdeel je de beschikbare kaarten ongeveer gelijk over alle spelers. Het is niet erg als er iemand een kaart meer of een kaart minder krijgt. Alle spelers leggen deze kaarten als een gedekte stapel voor hen op de tafel.


De startspeler neemt een kaart van de stapel en legt deze open in het midden van de tafel, zodanig dat iedereen er vlot bij kan. De volgende speler -in de richting van de wijzers van een klok- mag nu een kaart van zijn stapel nemen en hetzelfde doen. Zodra er op 2 kaarten in het midden van de tafel dezelfde aliens staan of eenzelfde letter, dan meppen de spelers om ter snelste op de stapel kaarten, en moeten dan een woord roepen dat met die letter begint dat op de afgedekte kaart staat.


Doe je dat goed, mag je de stapel kaarten in het midden nemen en die verdelen naar keuze onder de andere spelers. Zij moeten die kaarten onderaan hun stapel toevoegen. De winnaar van deze ronde zal beginnen met een nieuwe kaart van zijn stapel in het midden te plaatsen, en het spel gaat verder.
Maar als je nu op een kaart klopt, moet je eerst het voorgaande woord roepen + een nieuw woord dat met de letter begint waarop je hand ligt. Stilaan zullen er zich dus allerlei woorden - de meest gekke eerst - vormen die iedereen zal moeten memoriseren.


Maak je een fout door te vroeg te kloppen op de kaarten, of kan je geen woord vinden, of kan je de reeks van reeds gevonden woorden niet onthouden, dan zal je de volledige stapel onder je eigen stapel kaarten moeten schuiven. De woorden worden dan wel 'gewist', en de spelers beginnen opnieuw een nieuwe reeks van woorden te vormen. De speler die als eerste van zijn kaarten vanaf is, is de winnaar.

Dit spel werd geschonken door Edigrafica Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 10 minuten

Reacties

Populaire posts